Information om brug af cookies

Denne hjemmeside bruger cookies, cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungerer, men de giver også info omkring hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold.
Læs mere om vores cookies og hvordan du sletter dem her


DK

Kartofler

Kartofler skal opbevares mørkt og køligt 

Kartofler har normalt en lang holdbarhed, men opbevares de for varmt eller for koldt, bliver de hurtigt uspiselige.

 

Ved lave temperaturer omdannes kartoflens indhold af stivelse til sukker, og kartoflerne bliver søde

 

 Opbevares de til gengæld for varmt, bliver de bløde, fordi de tørrer ud og begynder at spire. GRAM anbefaler derfor, at kartofler opbevares i køleskabets grøntsagsskuffer, hvor temperaturen er ideel.

 

Kartofler kan fryses 

Kartofler, der fryses i en almindelig hjemmefryser, vil altid blive grynede. Det skyldes, at der under indfrysningen dannes store iskrystaller i kartoflerne, og det sker, uanset hvor stor indfrysningskapacitet fryserne har. Anderledes forholder det sig med industrielt indfrosne kartofler. Disse indfryses løse og i ét lag, ved meget lave temperaturer og ved stor hastighed. Derfor vil industrielt indfrosne kartofler altid være bedre end de hjemmefrosne.

 

Undgå de grønne

Kartofler skal opbevares mørkt. Udsættes de for lys (sollys eller kunstigt lys), fremmes spiringen og dannelsen af stoffet solanin, som i store mængder er giftigt og kan give maveonde og andre alvorlige forgiftninger. Grønne pletter er tegn på, at kartoflen har været udsat for lys, og at hele kartoflen dermed kan indeholde store mængder solanin. Og da solanin ikke ødelægges ved kogning, er det ikke nok at skære det grønne væk - hele kartoflen skal smides væk! Du kan undgå, at kartoflerne påvirkes af lys, ved at lægge dem i en lystæt pose, f.eks. en brun papirpose.