Information om brug af cookies

Denne hjemmeside bruger cookies, cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungerer, men de giver også info omkring hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold.
Læs mere om vores cookies og hvordan du sletter dem her


DK

Madolie

Madolie skal i køleskabet - ellers bliver den harsk

Der findes i dag mange forskellige typer madolie. Nogle er mest velegnede til kolde marinader og dressinger, andre kan også anvendes varme, f.eks. til at stege i. Fælles for alle typer madolie er dog, at de består af 100% fedt og derfor nemt bliver harske, hvis du opbevarer dem forkert.

 

Olie skal opbevares mørkt og køligt
Gram anbefaler, at madolie opbevares øverst i køleskabsdøren, her er der varmere end i resten af køleskabet og alligevel koldt nok til at forlænge oliens holdbarhed.

 

Olivenolie

Olivenolie adskiller sig fra de fleste andre olier, idet den har et større indhold af bl.a. enkeltumættede fedtsyrer. Det betyder, at den ikke harskner så hurtigt som andre madolier og derfor heller ikke kræver opbevaring i køleskabet. Sætter du olivenolie i køleskabet, risikerer du, at den bliver grumset og tyktflydende. Olivenolie ændrer konsistens allerede ved ca. 2°C, hvorimod f.eks. rapsolie og solsikkeolie først bliver tyktflydende, når temperaturen kommer under frysepunktet. Den ændrede konsistens har dog ingen indflydelse på smagen og holdbarheden, og ved stuetemperatur bliver olien hurtigt flydende og klar igen.

Olivenolie har ca. dobbelt så lang holdbarhed som andre olier - også uden for køleskabet! Det er dog vigtigt, at olien står køligt og mørkt, og at flasken altid er lukket tæt, da lys og ilt nedbryder fedtsyrerne.